Regnskogen från ovan

Sista dagarna i djungeln campade vi på gränsen till Machipiro, indianernas reservat. Vi reste uppströms på Yuorova-floden i långsmala peke peke-båtar. Trots endast metern breda och nästan sju meter långa var båtarna förvånansvärt stabila. Den brunfärgade floden ringlar sig likt en nougat-orm genom landskapet. Floden är full av mindre babyalligatorer som då och då lyfter ögonen över den grumliga vattenytan. Ljudet av båtmotorn mal på och överöstas ibland endast av vrålapor och papegojflockar.

Yuorova-floden

Miljön är överväldigande och infriar alla fördomar och drömmar man haft om djungeln som en plats där Adam och Eva en gång bott.

Sista kvällen avslutades tillsammans med shamanen i byn. Han bjöd på en slags mässa med sång, mystiska drycker och meditation. Oerhört stämningsfullt och hade det inte varit för alla mygg hade jag nog suttit och drömt mig bort hela natten.

Inifrån djungeln

Jag kommer att sakna Asheninkas, indianerna i Dolce Gloria.  De är så anspråkslösa och möter en alltid med en vänlighet som gränsar till blyghet.  Framförallt kommer jag att sakna hur dessa människor uppskattar de små detaljerna i livet. Långt från prylfixering och prestige. Och här har man ju massor att lära.

Asheninkas

Regnskogen avverkas i en rasande fart.  Områden stora som Danmarks yta avverkas årligen som sedan tar tusentals år att återställa. Det känns oerhört angeläget att förhindra oljeföretag som Repsol och Petrobrass eller skogsföretag som Forestal Venau att exploatera området. Inte bara för koldioxidlagring utan främst för att skydda folket som bor och lever av skogen.

Far och dotter

Utan skogen och utan möjlighet att äta eller försörja sig genom denna dör Indianerna mer eller mindre ut. Förvisade till misären i storstan blir ett av få alternativ att arbeta under slavliknande förhållande hos skogsföretagen. Deras miserabla livssituation vittnar slummen i kåkstaden Pucalpa om, med sina 600 000 invånare bara några timmars resväg från Dolce Gloria.

Med ganska liten uppoffring och kostnad kan man göra en hel del. Så varför inte stödja regnskogsfonden.

http://www.regnskog.no

Varma hälsningar Lars

Annonser