Bild

Glada nyheter på fiskefronten! Utanför Stenungsund finns just nu mängder av havsöring. Eftersom det är precis här som Hakefjorden Cup går av stapeln den 28 april, gläder sig Anneli och jag, det vill säga Team Cuba Libre, extra mycket. Lysande förutsättningar för en kul tävling!

Jag slår en pling till Niclas Åberg, som är biolog och projektledare för ”Åtta fjordar”. Han berättar för oss att mängden fisk inte är någon slump.
– Det beror på en kombination av långsiktigt fiskevårdsarbete och det faktum att det varit höga vattenflöden se senaste två åren. Många av lekbäckarna i området är små, och under regnfattiga somrar, kan lekplatserna torka ut. Nu har det sprutat ut smolt i två år.
Niclas Åberg, som för övrigt kommer att föreläsa på kvällen under Hakefjorden Cup, berättar också att mängden sportfiskare som återutsätter fisken ökar och att det också bidrar till mängden fisk.
– Dock är det avgörande hur man behandlar fisken. Jag vill passa på att uppmana alla tävlingsdeltagare att behandla fisken varsamt när den ska mätas.

Sex längsta fiskarna
Tanken bakom Hakefjorden Cup är att man mäter sina sex största fiskar och fotograferar dem. Här gäller det alltså att arbeta snabbt och smidigt för att fisken ska kunna återutsättas oskadd.
Dock finns en liten missräkning – om man ska vinna Loops fina pris, som är en fiskevistelse på Kuba eller i Argentina, så är det tyngsta öring som räknas. Då blir det till att bonka fisken. I detta fall får vi trösta oss med att beståndet just nu verkar tåla ett visst uttag. Det är inte bara mängden havsöring som ökar, utan rapporterna om större och större storlekar strömmar in. Vi hörde rykten om en fyrakilos från Klädesholmen förra veckan. Team Cuba Libre har stämt träff med den fiskens storvuxne bror den 28 april!

 

Mer om Hakefjorden Cup

www.bjornsfiskeojakt.se

Annonser