Stenungsbadens sportiga duo i sitt livs utmaning

I slutet av augusti kommer Stenungsbaden Yacht Clubs vd Patric Ericsson Österström och matchracingseglaren Johnie Berntsson att ge sig ut på okänd mark. Då ska de nämligen genomföra Tenson Tjörn Triathlon.


Även om de här killarna båda knappast kan kallas dussinmotionärer så har de varken någon tidigare triathlonerfarenhet eller överdrivet mycket tid till sitt förfogande. De brottas de med samma vardagliga utmaningar som de allra flesta andra. Men för deras del ska nu jobb, familj och alla andra intressen samsas med en väsentligt ökad träningsmängd.


– Om jag kan klara detta, då kan alla göra det. Min största utmaning blir att få till all träning med familjelivet, mitt jobb som konsult och alla resdagar som matchracingen innebär, säger Johnie.


För både Patric Ericsson Österström och Johnie Berntsson har träning löpt som en röd tråd genom livet. Patric spelar idag fotboll i division sju och löptränar en hel del, när han var yngre spelade han mittback på elitnivå. Johnie har ägnat både barndom, ungdom och vuxenliv åt segling. På hans meritlista finns både SM-guld, NM-guld, EM-guld och VM-brons i matchracing.


Stenungsbaden Yacht Club sponsrar


De senaste åren har Johnie och Patric utvecklat ett nära samarbete genom Stenungsbaden Yacht Club och det händer att de träffas på ett Flow- eller styrkepass på träningsanläggningen Bluewater Sports & Health Club. Men nu är det alltså dags att ta träningsutmaningen till en helt ny nivå.


– Jag har ingen erfarenhet av varken cykling eller simning sedan tidigare, säger Patric. Även om jag löptränar en del så kommer det här att bli något helt annat. Jag hoppas verkligen att den här satsningen kan inspirera andra att hänga på.


Startskottet för satsningen mot Tenson Tjörn Triathlon gick av stapeln i slutet av december då de träffades för att mäta blodtryck och midjeomfång, samt att göra styrke-, konditions- och rörlighetstester. Till sin hjälp hade de Lotta Nilsson som är tävlingsledare för Tenson Tjörn Triathlon och hennes kolleger på Träningskliniken i Skärhamn.


– Det här är två killar som båda visar medelvärden, Patric ligger till och med över medelnivå på konditionstesten, säger sjukgymnast Åsa Andersson. Anledningen till att vi testar dem nu är för att vi vill utesluta eventuella risker, samtidigt som vi får en nulägesbedömning. Båda två måste under vägen jobba med styrka och rörlighet parallellt med konditionsjakten. Annars löper de risk för skador.


Simningen oroar


För att klara ett medeldistans-triathlon är det en del att tänka på. Som tur är har de hamnat i goda händer. Lotta Nilsson som driver Träningsklinken är grundare till Tenson Tjörn Triathlon och en ivrig påhejare av alla som tar sin träning på allvar.


– Det är så spännande med människor som är beredda att flytta gränser. Och när man har ett slutmål som ligger utanför ens komfortzon är det mycket enklare att hålla träningsdisciplinen, säger Lotta.


Vid sin sida de närmaste åtta månaderna har de även Ted Ås, SM-vinnare och en av svensk triathlons stora affischnamn. Ted kommer att hjälpa till att lägga upp träningsprogrammet för den närmaste tiden, och hjälpa dem med att hitta en bra simteknik. För det är ett moment de båda bekymrar sig för lite extra.


– Jag är lite orolig för simningen till havs, säger Patric. Det och stumheten i benen efter de längderna. Johnie håller med om att det är simningen som kommer att vara det svåraste momentet.


– Som seglare har jag mest hållit mig ovanför vattenytan, skrattar han. Men när det kommer ner till vilja och envishet, ska det till mycket för att stoppa mig från att genomföra detta.


Ända fram till Tenson Tjörn Triathlon går av stapeln 31 augusti 2013 kan du följa Patric och Johnies väg dit på http://www.tjorntriathlon.com


Fakta om Tenson Tjörn Triathlon
Tenson Tjörn Triathlon är en tävling där simning, cykling och löpning ingår i och kring Skärhamn.  2012 hade Tenson Tjörn Triathlon 650 startande i både elit- och motionsklasserna, och man kan tävla både i lag och individuellt. Den största enskilda utmaningen är en halv Ironman som består av 1,9 km simning, nio mil cykel och 2,1 mil löpning. 2009 utsågs initiativtagaren, tillika tävlingsledaren, Lotta Nilsson till årets tävlingsledare av Svenska Triathlonförbundet. 2013 ligger kapaciteten på 1300 starter/dag för de två tävlingsdagarna i slutet av augusti. 


Fakta om Bluewater Sports & Health Club
Bluewater Sports & Health Club är den avslappnat eleganta sportklubben som kännetecknar den amerikanska östkusten. Det här är en unik anläggning för både vila och aktivitet. Givetvis finns gym och mängder av utmanande träningsklasser – men också en behandlingsavdelning med allt från traditionsenliga tångbad till Madonnas senaste trendkur.

Stenungsbaden Yacht Club är en hotell- och konferensanläggning influerad av America’s cup och oceanångarromantik – i svensk västkuststappning. Med en konferenskapacitet på 1 500 personer och bäddar för 450 gäster, närhet till såväl Göteborg och Landvetter som Bohusläns klippor, finns här alla förutsättningar för ett lyckat möte. Stenungsbaden Yacht Club grundades år 1963, är medlem i Svenska Möten, ägs av Home Properties och drivs av Nordic Choice Hotels – Nordens största hotellkedja med över 170 hotell.

Annonser