piggvar blogg2

Isen frasade runt vadarbyxorna när vi gav oss ut på havsöringpremiär utanför Stenungsbaden i morse. Första april är en helig dag för öringfiskare – det spelar ingen roll hur kallt det än är. Man måste ut!

Varför vada ut i iskallt vatten iförd sparkdräkt för att fånga en liten prickig fisk?

Öringfiske går inte att förklara – man blir besatt. Precis som av segling eller golf, fast värre. Att vi har möjlighet att fiska i Västkustens för närvarande bästa fjord, Hakefjorden utanför Stenungsund, gör inte saken sämre.

Premiärdagen var kall och öringarna höll sig på avstånd. Vi fick ingenting, med andra ord.

Däremot hade vi ett spännande möte med en stor plattfisk. När Anneli skulle gå ur vattnet ligger en jättelik piggvar framför hennes fot. Den köldstela plattfisken låg så stilla att vi skulle kunna ha fångat den med håven. Vi uppskattade längden till minst 50 cm, vilket innebär cirka fyra kilo piggvar. Så stor att den inte ens går in i ugnen!

Det mest glädjande är att det finns en anledning till att vi såg den just här. Hakefjorden omfattas nämligen av ”Projekt 8-fjordar” där man fredat områden, skärpt fiskeregler och ägnat sig åt fiskevård. På bara några år har responsen från piggvar, slätvar och havsöring varit enorm. Får projektet bara följa den inslagna vägen, kommer vi snart se ännu större piggvarar, större havsöringar och kanske också en återhämtning av torsk, bleka och kolja i trakterna runt Stenungsund.

Nåväl, säsongen är igång. Anneli och jag har blodad fisketand igen och ni kommer att få höra mer från oss och mer om Hakefjorden, projekt 8-fjordar och Hakefjorden Cup.

Anneli och Maria

Hakefjorden Cup är en ekologisk fisketävling, minimässa och mingel som äger rum den 20 april.

Annonser